Ik startte mijn carrière in IT in 1998, voornamelijk als ontwikkelaar van BaanIV en later BaanERP, een ERP-systeem. Ik volgde talloze cursussen, leerde veel zelfstandig en groeide al snel door naar een rol als analist en lead developer. In die tijd werkte ik veel met klanten als technisch consultant en nam ik andere taken op me, zoals installatie en configuratie. Door een overname en de afgenomen interesse in Baan, richtte ik me op web- en intranetontwikkeling, rapportageprojecten en greenfield-ontwikkeling met verschillende technieken en programmeertalen. Het leren stopte nooit en ik pikte snel nieuwe dingen op.
In 2003 volgde ik mijn mentor in een nieuw avontuur en werd zijn eerste werknemer in een nieuw opgerichte onderneming. Ik was een alleskunner, sprak met klanten over hun wensen en installeerde ondertussen servers. Al snel kwamen er meer medewerkers en werd het duidelijk dat we meer standaarden en procedures moesten invoeren. Omdat ik goed met mensen kon omgaan, werd ik hun vertrouwenspersoon, net zoals ik al voor klanten was. Na het opbouwen van een klein team van 5-6 mensen, deed ik zelf nog veel technisch werk en werd ik technisch architect. Ik adviseerde klanten niet alleen over ERP, maar begreep dat IT gezien werd als een noodzakelijkheid om het bedrijfsleven te ondersteunen. Ik ging ver buiten mijn comfortzone en bleef elke dag nieuwe dingen leren, van technologieën tot verbeterde soft skills in consultancy en het omgaan met bedrijfspolitiek.
In 2009 werd het bedrijf opnieuw overgenomen en het team groeide, met een steeds internationaler karakter. Ik was betrokken bij Belgische en andere Europese projecten. Mijn rol als teamplayer en teamleider werd steeds belangrijker en ik werd al snel Europese technische architect-lead. Mijn taak was om te zorgen voor een gestandaardiseerde werkwijze en betere samenwerking tussen landen via kennisdelingsactiviteiten.
In 2014 nam ik de rol van Global Technical Architect Lead op me, waarbij ik verantwoordelijk werd voor nog grotere regio's. Het was niet eenvoudig om iedereen bij elkaar te krijgen gezien de aanwezigheid van het bedrijf op alle continenten, maar ik slaagde erin en werd gewaardeerd om mijn leiderschap. Ik vond dat het een teamprestatie was en ik was dan ook trots op wat we samen hadden bereikt. In deze periode bracht ik steeds meer tijd in het buitenland door, waar ik zelf klantenprojecten uitvoerde als technisch architect en kwaliteitstoetsing deed.
In 2017, inmiddels was mijn mentor weer verder gegaan naar een ander bedrijf, volgde ik hem opnieuw en werd CTO. Naast alles wat ik al had gedaan, werd ik meer betrokken bij strategische besluitvorming. Projectmanagement, productmanagement, projectmethodologie en de opkomst van Azure binnen het IT-ecosysteem werden mijn belangrijkste focuspunten, naast mijn nooit aflatende passie voor technologie en mijn verlangen om zelf aan projecten te werken.
In 2024 besloot ik mijn carrière om te gooien en de ERP-wereld achter me te laten. Mijn mentor was inmiddels met pensioen en het leiderschapsteam van het bedrijf waar ik werkte, wilde niet meer dezelfde kant op als ik. Tijd om verder te gaan. Op advies van voormalige collega's begon ik als freelancer. Sindsdien ben ik voornamelijk betrokken bij dataprojecten, waarbij ik werk met Azure Synapse en Microsoft Fabric, maar altijd met een brede blik, verschillende technologieën en meerdere betrokken partijen om dingen gedaan te krijgen.
Gedurende mijn hele carrière ben ik altijd blijven leren. Ik realiseerde me al snel dat focus belangrijk is. Er zijn zoveel dingen te leren, dat het onmogelijk is om alles te volgen. Ook in mijn ERP-periode ben ik steeds verder verwijderd geraakt van de hardcore X++-ontwikkeling en ben ik meer richting architecturale rollen gegaan. Maar hey, ik had een geweldig team dat het werk voor me deed, dus dat was geen probleem, integendeel.
De laatste tijd ben ik me gaan verdiepen in kunstmatige intelligentie, een interesse die ik eind 2023 oppakte. Wederom zelfstudie en hands-on. Ik besloot om mijn kennis in de praktijk te brengen door mijn eigen product te ontwikkelen met de Microsoft-stack. Het idee was om mijn volledige achtergrond en expertise te gebruiken om een product te creëren dat voldoet aan de hoogste normen op het gebied van functionaliteit, bruikbaarheid, veiligheid en kosten. Inmiddels heb ik mijn eerste mijlpaal bereikt en sta ik op het punt om het product te lanceren. Mijn doel is niet om er veel geld mee te verdienen, maar om mezelf te bewijzen dat ik in staat ben om een product helemaal zelf te creëren. Mijn doelgroep varieert van middelgrote bedrijven tot non-profitorganisaties, kleine initiatieven en zelfs individuen, die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om hun eigen data te verzamelen, of het nu gestructureerd of ongestructureerd is, en daar vervolgens eenvoudig vragen over te stellen in natuurlijke taal. Voor bedrijven kan dit leiden tot een nieuwe vorm van self-service BI, terwijl voor individuen vragen zoals “hebben we daar een verzekering voor en wat moeten we nu doen?” relatief eenvoudig beantwoord kunnen worden. Het begon als een klein project en gezien het feit dat ik alleen 's nachts en in het weekend tijd heb, ben ik best trots op wat ik tot nu toe heb bereikt.
Mijn excuses voor het lange verhaal, maar mijn motto is altijd eerlijk, open, volledig en transparant te zijn. Of zoals iemand ooit zei: wees wie je bent en zeg wat je voelt, want degenen die het niet leuk vinden, doen er niet toe, en degenen die er toe doen, vinden het niet erg.